Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2008 14:49 - Награда по ноти
Автор: artdnes Категория: Музика   
Прочетен: 1878 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Президентът Георги Първанов ще награди Милчо Левиев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитие на културата и изкуството.

Церемонията ще се проведе на 29 юли, от 16.00 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2

Орденът се дава и по повод 70-годишния юбилей на музиканта.

Това е второто му отличие за тази година.

През пролетта той бе удостоен и с Наградата на София за принос към филмовата музика в рамките на София Филм Фест, където бе и премиерата на филма "Дон Елис: Electric Heart", с участието на българския музикант.

Милчо Левиев има и орден "Стара планина", получен още през 1997-ма година. Както и десетки други награди, номинации за Грами и огромна дискография.

Той е композитор, аранжор, изпълнител (пианист, кийбордист, диригент) и преподавател по класическа и джазмузика във Факултета по джазмузика в University of Southern California, Лос Анджелис.

Завършил е Държавната консерватория през 1960 г.

Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър, бил е диригент на Биг бенда на Българското национално радио, Американската джаз филхармония, Симфоничния оркестър на Бевърли Хилс, както и солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармонии и лидер, композитор и пианист на квартета "Джаз фокус"65".

През 1970 г. приема поканата на популярния с авангардните си търсения тромпетист Дюк Елис и става пианист и аранжор в неговия биг бенд в Лос Анжелис. Свирил е в проекти с музиканти като Billy Cobham, Art Pepper и Al Jarreau.

Композира музика за игрални, анимационни и документални филми – сред лентите с негова музика са "Писмо до Америка", "Малки тайни", "Есенно слънце", "Понеделник сутрин", "Опасен полет", "Горещо пладне", "Отклонение", "Иконостасът", "Дон Елис: Electric Heart" и много други.

Следващата му среща с български меломани ще бъде на фестивала в село Широка Лъка, където ще води уъркшоп и ще има концерт в рамките на Лятна академия за изкуство "Огънят на Орфей", заедно с Вики Алмазиду и Валери Костов.

След това му предстои дискусия, прожекция и представяне на филма за Дон Елис на 51-вия джаз-фестивал Монтерей, САЩ...

Чуйте музиката на Милчо Левиев в трейлъра на "Дон Елис: Electric Heart":




Тагове:   ноти,   награда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217530
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205