Вход | Регистрация

Диригентът Месру Мехмедов - от училищния оркестър до световните сцени

Диригентът Месру Мехмедов - от училищния оркестър до световните сцени
Снимка: sxc.hu

На днешния ден преди 77 години във Велико Търново е роден българският диригент Месру Мехмедов. С музиката се свързва още като ученик в гимназията в Дряново, където основава и дирижира училищния хор и оркестър. Първият му инструмент е акордеона, а композиторът Тодор Попов е човекът, пръв подкрепил музикалните амбиции на момчето.

Талантът на Месру да дирижира отвежда ръководената от него група на финал на Младежкия музикален фестивал в София през 1955 г.

Любовта към музиката и късметът отвеждат младия Месру в Тбисили - Грузия, където става студент по дирижиране, а година по-късно се премества в прочутата Ленинградска консерватория "Николай Василевич Римски-Корсаков", където се учи от големите руски музикални педагози и диригенти проф. Иля Мусин и проф. Евгений Мравински, които са негови преподаватели.

След дипломирането си в Ленинград, се връща в България и започва работа като помощник-диригент на Симфоничния оркестър в Пловдив, а по-късно става и главен диригент на оркестъра. Няколко години дирижира хора на Пловдивското певческо дружество. Канен е като гост-диригент и на други симфонични оркестри в България и чужбина: Чехословакия, Монако, Япония, Уругвай, Англия, Италия, Франция.

В репертоара на Мехмедов има повече от сто класически музикални произведения: оперите "Фауст" на Гуно, "Кармен" на Бизе, "Евгений Онегин" на Чайковски, "Черното домино" на Обер, "Царска годеница" на Римски-Корсаков, "Риголето" на Верди и др., както и много симфонични творби. Талантливия диригент изнася концерти в Прага и Бърно с изпълнения на Симфония № 1 на Йоханес Брамс и "Реквием" на Джузепе Верди.

През 1965 година е удостоен с втора награда на международния конкурс за диригенти "Николай Малко" в Копенхаген. Три години по-късно Мехмедов участва в традиционния международен музикален фестивал за диригенти "Димитри Митропулос" в Ню Йорк. С фантазията "Франческа ди Римини" от Чайковски печели първото място на конкурса и като признание за успеха, председателят на конкурса Ленард Бърнстейн го кани за свой помощник.

На гала-концерта посланикът на Република Турция в САЩ го кани да стане шеф на Анкарската филхармония. Отговорът на Месру Мехмедов бил, че обича България - в тази страна е роден и израснал, и в бъдеще ще разнася славата на музикалното й изкуство, защото това е родината, която го е създала и като човек, и като диригент...

Признанието и от българската музикална общност не закъснява и след завръщането си в България, Мехмедов е назначен за директор на Софийската филхармония. Там се задържа за кратко, понеже същевременно дирижира и Бостънския симфоничен оркестър и Филаделфийската филхармония.

На 18 януари 1971 година, на върха на славата си, на връщане от САЩ, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария.

Паметна плоча, поставена в читалището на Дряново, напомня за едно младо диригентско дарование, с качества за световна кариера. Записи на негови изпълнения се намират във фонотеката на БНР. 


_____________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар