Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Metodii GrigorovНа 9 юли на 83-годишна възраст почина акад. Методий п. Димитров Григоров – богослов, музикант и дългогодишен диригент на църковния хор при катедралния храм „Св. Димитър“ в Сливен. За това съобщава сайтът на Сливенска митрополия.

Методий Григоров е роден през 1937 г. в семейството на свещ. Димитър Григоров, бивш флейтист в Царския военен симфоничен оркестър, впоследствие свещеник в с. Ломци, Търговищко, и известен църковен певец. И по-малкият син на о. Димитър, Тодор Григоров (1940-2016 г.), беше богослов и църковен музикант – композитор и диригент на хорове в София.

Методий завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, Духовната академия „Св. Климент Охридски“, а след това и Българската държавна консерватория. Специализира хорово дирижиране в Държавното висше музикално училище в Познан (Полша) при проф. Стефан Стулигрош.

Бил е диригент на сливенските хорове: смесен хор „Добри Чинтулов“ при читалище „Зора“, средношколски смесен хор при Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и детски хор „Дружна песен“ при Детския комплекс в Сливен. За тази своя плодотворна работа е получил четиринадесет престижни награди от международни хорови конкурси.

Бил е преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет и инициатор за първия в страната фестивал на източноправославната църковна музика през 1994 г. в Сливен.

Обявен е от Българското национално радио за „музикант на 2007 г. за цялостен принос“, носител е на държавен орден „Св. Кирил и Методий“ – Първа степен, на голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“, на почетна грамота от Министерството на културата „за принос в развитието и популяризирането на българската култура“.

През последните години Методий Григоров се беше посветил на превода и приспособяването към нотация на богослужебните текстове на съвременен български език, които да се ползват от свещенослужителите и църковните певци в цяла България. Издал е единадесет църковнопевчески сборника с песнопения на български език, както и учебник по византийска невмена нотация. Удостоен е от Св. Синод на БПЦ със званието „протопсалт“. На 12 май 2012 г. Българската академия на науките и изкуствата го избира за академик. От 1997 г. е почетен гражданин на Сливен.

Бог да го прости и упокои!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ur8x 

Разпространяване на статията: