Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе се сбогува с хормайстора Христо Стоев

Снимка: Архив

 

Днес от 10 часа във фоайето на Русенската опера е поклонението пред дългогодишния диригент на хора на театъра Христо Стоев.

Маестро Христо Стоев е роден в Карлово на 09.10.1947 г. Завършва Българската държавна консерватория при проф. Васил Арнаудов и проф. Самуил Видас. От 1977 г. е диригент на хора на Русенската опера. Репертоарът му включва всички оперни заглавия, поставяни в театъра от края на 70-те години, и изнасяни в турнетата на Русенската опера из България и в Германия, Холандия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Русия, Гърция, Турция, Румъния, Швейцария и Южна Корея. С голямо майсторство Христо Стоев представя с хора на Русенската опера акапелни църковнославянски хорови творби.
Маестро Стоев е авторитетен консултант на хоровете в почти всички оперни театри в Бълария. През сезон 2007/2008 работи и като диригент на хора на Националната опера и балет в София. Признание за успехите на Христо Стоев като хоров диригент са и многобройните покани за участие в жури на престижни международни хорови конкурси в Германия, Гърция и Русия.

Христо Стоев почина на 10 юни 2012 г.

Поклон пред светлата му памет!


По публикацията работи: Casta diva
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!