В последното си интервю пред “БЛИЦ” маестрото клъвна Милчо Левиев с: “Не знам дали е избягал”.
Легендарният музикант се жени още като студент за младежката си любов – фармацевтката Дора. Новобрачните заживяват при родителите на Вили. За жалост семейната идилия трае не повече от година. Според стари градски легенди съпрузите се сдърпали люто за името на първородния си син, дошъл на бял свят в началото на 60-те.

“Да го кръстим Арам, на баща ми”, предложил щастливият татко. “А не искаш ли да се казва Агоп?”, реплекирала язвително аптекарката. В крайна сметка записали бебето Алек, поне малко от малко да уважат “буквата” на арменския му дядо. Вили обаче не могъл да прости гаврата и скоро дал пътя на устатата си булка.
В квартала още се говори как и след развода Дора обикаляла под прозорците на бившия си благоверен, но не смеела да се качи горе, защото цялата рода Казасян й били обидени до дън-душа заради подигравката с техния етнос.
Днес ябълката на раздора” – 47-годишният Алек Казасян, е автомобилен инженер и баща на две красиви хлапета. Със сестра му Хилда винаги са били в отлични отношения, което се дължало както на прочутия им баща, така и на широко скроените характери на техните майки.


ВТОРАТА МУ СЪПРУГА ИМАЛА ЗАБЕЖКА С АСЕН ГАРГОВ?

След раздялата си с Дора диригентът се задомява за красивата като италианска кинозвезда студентка по английска филология Надежда Ранжева. Тя блести и със завиден певчески и артистичен талант. В рода й има много и известни музиканти. Сестра й Люба пък е омъжена за най-големия син на колоса Константин Кисимов – Васил, и е майка на дългогодишния БНТ-кадър Константин Кисимов.
Скоро след сватбата младата чаровница, която дотогава е имала успешни изяви в дамския квартет “До, ре, ми, фа” /в него навремето кърши глас и популярната радиоводеща Гита Минкова/, пропяла в новата естрадна формация “Студио В”, дирижирана в буквалния и преносния смисъл на думата от влиятелния й съпруг.
В средата на 70-те в състава е приет и бъдещият фаворит на Лили Иванова – престъпно младият по това време Асен Гаргов. Злите езици в гилдията съскат, че между мургавия изпълнител и Надежда Казасян прехвръкнала мимолетна любовна искра. Тя не останала незабелязана от печените естрададжии, които веднага почнали да ги одумват. От страх пред маестрото Гаргов стопирал в зародиш авантюрата и останал просто “добър приятел” с колежката си.
Вторият брак на Вили също приключва с фиаско, въпреки че скоро след раждането на дъщеря им Хилда двойката се сдобива с просторен самостоятелен апартамент в дипломатическия квартал “Изток”. “Надежда беше добра певица и майка, но след 25 години съвместен живот процесът на изхабяване стана необратим и се разведохме”, довери в едно интервю маестрото.
От две петилетки бившата жена на Тромбата живее в САЩ с втория си съпруг. Пред медиите Хилда винаги е твърдяла, че родителите й до последно били в прекрасни отношения и тя винаги е разчитала на тяхната помощ в сюблимни моменти – особено в пубертета и след развода си с актьора Чочо Попйорданов.


ПРИПИСВАХА МУ ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ С КАТЯ ФИЛИПОВА

Вили Казасян принадлежеше към изчезващото племе на галантните столични кавалери. До края смяташе, че “изневярата ходи по хората и е нещо освежаващо”. Приписваха му забежки с десетки естрадни певици, станали звезди под вещото му ръководство. Най-упорита обаче се оказа клюката за любовния му роман с Катя Филипова, който уж довел до раздялата с втората му брачна партньорка.
В последното си интервю изпълнителката на “Налей ми вино в чаша тънкостенна...” отрече тази мълва, но с “половин уста”, както отбелязаха по-наблюдателните. Според запознати с кухнята на шоубизнеса двамата наистина са имали сериозна връзка, даже са планирали сватба, но залитането на Катя по алкохола станало причина да скъсат завинаги интимните си отношения.
Стари кримки от бранша твърдят, че маестрото протежирал и джазпевицата Стефка Оникян. “Вили я тикаше по арменска линия, но сигурно между тях е имало и нещо друго...”, допускат те.
Вили слуша за трети път марша на Менделсон с много по-младата тв-журналистка от “Сан Стефано” 29 Светлозара Иванова. Преди време Краси Титянова, майка на трагично загиналата тв-говорителка Татяна Титянова, заяви, че щерка й “заварила на калъп във Варна мъжа си Георги и Светлозара Казасян”.


 ОТРЕЧЕ, ЧЕ “БАЩАТА” НА “ЗЛАТНИЯТ ОРФЕЙ” ВЛЯЗЪЛ ЗАРАДИ НЕГО В ЗАТВОРА

Повечето от колегите на покойния “човек-оркестър” са единодушни, че е бил благ и интелигентен, не се слагал на властта, нямал отявлени врагове и се славел като един от най-принципните в съсловието. Въпреки това не бе тайна, че умееше да протежира млади таланти. Преди няколко години тръгна слухът, че от ЦК му наредили да даде наградата на “Златният Орфей’74” на певицата от СССР Алла Пугачова. Цялото жури било наясно, че британският изпълнител и любимец на публиката трябва да грабне приза, но някой в последния момент решил, че “не трябва да дразним съветските другари, за да не ни врътнат кранчето”. Освен това по върховете у нас отлично знаели, че младата циркова артистка Пугачова е любимка на самия генсек Леонид Брежнев, който лично й дава апартамент на най-престижната московска улица “Горки”.
Приживе Вили Казасян даваше коренно различно обяснение на конфузната ситуация. И то е, че Алла, видите ли, просто била много талантлива и артистична и съвсем заслужено я класирали на челното място. “Тогава руснаците пращаха най-добрите си певци, след това класата им спадна”, твърдеше мъжът с вечната палка.
В музикантските кръгове се шушукаше, че Тромбата е в тежък конфликт с Милчо Левиев, чийто пост заема, след като джазменът духва на Запад. Ако се вярва на клюката, Вили още преди това си нацелил шефското място на оркестъра на БНР, където бил пианист, и не мирясал, докато не отстранил съперника си. В ход били пуснати интриги и удари под пояса, но никой от естрадните ветерани така и не пожела да го докаже с някаква конкретика. Факт е, че двамата музиканти бяха в прохладни отношения, без обаче да дават външен израз на старата си вражда на публични места в името на “добрия тон”.
В последното си интервю пред “БЛИЦ” Казасян не пропусна да клъвне подмолно Милчо Левиев: “Не знам дали е бягал. Нямам впечатлението, че е избягал. Избягал звучи все едно е пълзял през телените мрежи на границата. Той замина за някакъв ангажимент и просто не се върна. Това за мен са друг тип хора. Те просто са имали предложенията за работа там, в чужбина”.
До смъртта си култовият музикант отричаше, че преди 30 и кусур години “бащата” на “Златният Орфей” Генко Генов е тикнат в затвора заради неговите доноси. “ “Не знам даже за какво е бил в затвора Генко. Мисля, че и много хора не знаят за какво го осъдиха. Може би ако навремето имах възможност да вкарам Генко в затвора, щях да го направя, да влезе вътре, за да го разделя с това “великолепно” създание Дарина...”, не скри неприязънта си той към тиражиралата обвинението вдовица на Генко Дариана Генова.
След 10 ноември се заговори, че Вили е имал взимане-даване с Държавна сигурност. Той обаче отхвърли и тази мълва. Поясни, че негов колега от радиото и ДС-служител му предложил да даде сведения за колега-югославянин и в замяна на това щели да го пуснат при брат му Еди, който се водел невъзвръщенец. “Казах, че жена му е великолепна готвачка. И беше истина. Ако знаех друго, сигурно щях “да помогна” на България”, пусна в ход прословутия си арменски хумор Казасян.


ПРЕЖИВЯ ТЕЖКА ОПЕРАЦИЯ НА ПРОСТАТАТА, ВТОРИЯТ ИНФАРКТ СЕ ОКАЗА ФАТАЛЕН

Умората се изписа на лицето на “човека-оркестър” почти веднага, след като влезе в журито на “Мюзик Айдъл”. Вили стоически се справяше с ангажимента си, сипеше брилянтни закачки и пафкаше с наслада любимите си пури и пурети, но ЕГН-то и разклатеното здраве все пак си казаха думата. Още през май стана ясно, че е получил тежко схващане на десния крак, което почти го е парализирало. Сърцето също започнало да се обажда въпреки илачите. И вторият инфаркт в юлските горещници се оказал неспасяем.
Още преди 15 години маестрото оцелява след сериозна хирургична интервенция в “Пирогов”. Тогава проф. Николай Минков оперирал перфектно сериозно увредената му простата. Преди 2 години прекара инфаркт, имаше няколко байпаса, поставени му лично от проф. Чирков.
“Инфаркът не беше сериозен. Веднага след това бях подложен на дилатация в болницата “Света Екатерина” при проф. Александър Чирков и доц. Юлия Джоргова. Десетина дни по-късно вече имах много сериозни концерти, с които се справих без проблем”, сподели малко преди смъртта си пред в. ”Доктор” легендата на родния естраден подиум.