Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Милка Толедова: Всичко в живота тръгва от класиката

БНР Новини
3
Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева” при ОДК – Пловдив с част от Младежката формация към хоровата школа „Стефка Благоева”, под диригентството на Милка Толедова
Снимка: Мануела Манчева
На 23 и 30 декември предаването Cantate Jubilate от 23.00 часа е посветено на коледното турне на Хора на пловдивските момчета "Стефка Благоева" към едноименната хорова школа с част от Младежката формация към школата. То се състоя от 1 до 15 декември по покана на белгиеца Жан-Пиер ван Авермаат - член на Световния хоров съвет.
Юлия Петрова – хормайстор и пианист в Хорова школа „Стефка Благоева“, и Милка Толедова – диригент на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, при ОДК – Пловдив
Под диригентството на Милка Толедова в партньорство с Юлия Петрова – хормайстор и пианист в школата, съставът изнесе девет самостоятелни вечерни концерта с богата програма в две части и почти ежедневно имаше съвместни следобедни участия с белгийски деца в различни училища. Извън концертните изяви в Аалст, Дендерхоутем, Гент, Беверен, Хале, Мец, Локерен и Оосткамп, г-н Авермаат беше подготвил богата културна програма с посещение на забележителности в Антверпен (къщата на Рубенс), Брюксел (Европейския парламент), Мехелен – старата столица на Белгия, и красивия Брюж, известен с името Венеция на севера.

Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ОДК – Пловдив, под диригентството на Борислава БлагоеваБорислава Благоева – музикален педагог в хоровата школа „Стефка Благоева”, също участва в концертните програми с момчетата, като представи няколко песни. Обикновено концертите се провеждаха в красиви катедрали, изпълнени с многобройна публика. Присъстваха и високопоставени личности, а на финала, след всеки концерт имаше бисове.
Цялата прекрасна атмосфера на коледното турне на пловдивските момчета и младежи от хоровата школа „Стефка Благоева“ ще усетите с документален звук и интервюта в две поредни издания на Cantate Jubilate – на 23 и 30 декември 2015 година. Така, с много красота, хармония и нови приятелства ще завършим юбилейната за предаването ни година, в която отпразнувахме 20-я му рожден ден.
„Всичко в живота тръгва от класиката“ – казва в интервюто Милка Толедова – диригент на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ към едноименната хорова школа. Какво още споделя за радиослушателите, можете да чуете в звуковия файл, заедно с изпълнения под нейно диригентство, записани на 9 декември 2015 година в катедралата в град Хале, Белгия.


Снимки в галерията: Мануела Манчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени