Златна лира за Маестро Донка Копринкова
Златна лира за Маестро Донка Копринкова / netinfo

Награда „Златна лира" е присъдена на диригента на хор „Славянско единство" Донка Копринкова от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Новината дойде в навечерието на рождения ден на Маестрото и юбилейния концерт на творческата формация в Г. Оряховица. Наградата се присъжда след мотивирано предложение на кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

На 2 декември Маестро Копринкова в личен план ще чества кръгла годишнина. През 2012 година се навършват 50 години, откакто тя е диригент на хор „Славянско единство"-най-стария творчески колектив в Горна Оряховица. Създаден през 1894г., той слага началото на хоровото пеене в града. Двете кръгли годишнини ще бъдат ознаменувани с концерт-бенефис на хор „Славянско единство" на 20 декември /четвъртък/ от 18.00 ч. в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев".

Донка Копринкова е родена в Казанлък. Завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" в София. Учи дирижиране при проф. Димитър Русков. Специализира при проф. Васил Арнаудов, който формира качествата й като диригент. Маестро Копринкова е диригент на хор „Славянско единство" в периода от 1966 до 1968 г. и от 1972 г. до сега. Успехите на творческата формация на национални и европейски сцени са свидетелство за таланта, трудолюбието и големия творчески потенциал на маестро Копринкова. За този свой принос Общински съвет Горна Оряховица я удостоява със званието „Почетен гражданин на град Горна Оряховица за 2009 година". Година по-късно Маестро Копринкова стават лауреат на още едно почетно звание „Будител на годината" в Община Горна Оряховица. През 2012 г. е наградена с диплом за най-добър диригент на международния хоров фестивал в Анталия Турция. Маестро Донка Копринкова е носител и на наградата "Ряховски камък", присъдена й от местната структура на Съюза на българските журналисти.

Смесеният хор "Славянско единство" е един от малкото у нас запазил традициите на този тип музикално изкуство. Днес съставът му е изключително обновен с млади изпълнители. В концертната дейност на хор „Славянско единство" се изявяват самостоятелно четири формации женски, мъжки, камерен и голям смесен хор. Лауреат е на всички национални хорови конкурси и фестивали в страната. Носител е на орден „Кирил и Методий". Хор „Славянско единство" е престижна визитна картичка на Горна Оряховица пред света. С изключителен успех преминават творческите изяви на състава на голямата европейска хорова сцена, където получава 16 отличия от международни конкурси. Днес в репертоара на смесения хор са включени и се поддържат произведения от всички музикални стилове и епохи - от предкласиката, класиката и романтизма, до съвременната музика, ортодокс и кантатно-ораториални творби.